همایش نگار

معرفی کنفرانس کنفرانس ملی کاربرد مهندسی ارزش در مدیریت انرژی

 تحلیلگران سیاسی معتقدند در هزاره سوم میلادی، منازعات اصلی ملل مختلف، منازعات تأمین انرژی به منظور دستیابی به رشد بیشتر اقتصادی هستند. نقش زیربنایی انرژی در حیات اقتصادی جوامع، مباحث انرژی را با توجه به منابع محدود و پايان‌پذير، در زمره یکی از مهم‌ترین و حساس‌ترین مباحث توسعه قرار داده است.

با توجه به برخورداری ایران، از منابع متعدد انرژی، اعم از تجدیدپذیر و تجدیدناپذیر، مصرف بی‌رویه حامل‌های انرژی در کشور بر هیچکس پوشیده نیست. قیمت پایین حامل‌های انرژی و عواملي همچون عدم استفاده از تکنولوژی روز در کارخانجات تولیدی، ساختمان‌سازی، کشاورزی و حمل ونقل باعث شده است تا سرانه مصرف انرژی کشور در مقایسه با سایر کشورهای توسعه‌یافته و درحال توسعه، بسیار بالا باشد. این امر علاوه بر تخریب محیط زیست و کند نمودن روند توسعه پایدار، هزینه بسیار هنگفتی را بر اقتصاد ملی تحمیل نموده است.

بر اساس اطلاعات و تحلیل‌های ارائه شده در خصوص مدیریت منابع انرژی در کشور و در مقایسه با متوسط دنیا آمارها حاكي از آن است كه كشور ما سالانه به‌دلیل فقدان نظام ارزیابی و بهره‌‌برداری مناسب و کارا، زیانی معادل 1650 میلیارد ریال متحمل می‌شود. به گونه‌ای که متوسط عمر طرح‌های عمرانی در ایران 9/2 سال است، تعداد طرح‌های نیمه تمام کشور 8 هزار طرح بوده و 54 درصد از طرح‌های عمرانی در مرحله اجرا دارای اشکالات طراحی هستند. در سال‌های اخیر بخش ساختمان و مسکن به عنوان بزرگ‌ترین بخش مصرف کننده انرژی، علی‌رغم رشد اقتصادی قابل ملاحظه‌، شاهد افزایش مصرف گاز طبیعی به خصوص در زیربخش خانگی بوده است؛ در بخش حمل و نقل به عنوان دومین بخش بزرگ مصرف کننده انرژی، تقاضای انرژی به شدت افزایش یافته که عمدتأ به دلیل تولید بسیار بالای خودرو در سال‌های اخیر و قیمت نازل سوخت بوده است؛ همچنین، سومین بخش مصرف کننده انرژی در کشور بخش صنعت می‌باشد که در سال‌های اخیر با رشد بالای مصرف انرژی که عمدتاً مربوط به رشد مصرف گاز طبیعی است، مواجه بوده است.

از این‌رو، مدیریت انرژی از طریق افزایش کارائی و بازده انرژی با استفاده از فناوری‌های نوین و جایگزینی انرژی‌های نو و تجدیدپذیر، از ضرورت‌هايي است كه مورد توجه كارشناسان، اقتصاددانان و صنعتگران قرار گرفته و بر اساس تجارب سایر کشورها، اجراي قانون هدفمندي يارانه‌ها به عنوان يكي از ابزارهاي لازم در زمينه افزايش كارايي و بهره‌وري انرژي، در دستور كار دولت واقع شده است. همه كارشناسان اقتصادي و دست‌اندركاران امور ارزيابي بر اين نكته اشتراك نظر دارند كه اجراي اين قانون مي‌تواند زمینه كاهش 15 تا 30 درصدي مصرف انرژي را فراهم نماید. حال آنکه، با توجه به اصول توسعه پايدار نیز، اين منابع بايد به گونه‌اي به كار گرفته شوند كه براي نسل‌هاي آتی جامعه انساني باقي بمانند.

در اين‌راه، کشورهای توسعه یافته مهندسی ارزش را به عنوان ابزار اصلی بهره‌وری معرفی کرده و در بعضی موارد تخصیص بودجه سالانه مجموعه‌ها را منوط به ارائه گزارش سالانه مهندسی ارزش کرده‌اند. بر اساس آمارهای منتشره در سال 2010 میلادی، وزارت انرژی ایالات متحده آمریکا با بکارگیری مهندسی ارزش در پروژه‌های ملی این کشور، موجب صرفه‌جوئی چشمگیری در سرمایه‌های ملی شده ‌است. در کشور ما نیز پس از ابلاغ قوانین الزام‌آور معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور از سال 1379، متولیان بخش انرژی کشور پس از اجرائی کردن مهندسی ارزش در بسیاری از پروژه‌ها و دستیابی به دستاوردهای متعدد در این حوزه اقدام به وضع قوانین مرتبط با اجرای مهندسی ارزش در مجموعه خود نمودند. تدوین نشریه شماره 8 وزارت نفت در سال 1381، تدوین نظام‌نامه مهندسی ارزش در صنعت برق در سال 1386، تدوین سند راهبردی مهندسی ارزش در وزارت راه و شهرسازی در سال 1387 و همچنین وضع قوانین مرتبط با مهندسی ارزش در شرکت مدیریت منابع آب کشور و سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران نشانی از تأثیرگذاری این تکنیک مدیریتی بر پروژه‌های بخش انرژی کشور است.

کنفرانس‌ها و سمینارهای علمی، مناسب‌ترین فرصت جهت ارائه نتایج حاصل از پژوهش‌های بنیادی و کاربردی و معرفی دستاوردهای علمی و تحقیقاتی می‌باشد. در این راستا دبیرخانه کنفرانس با مشارکت وزارت‌خانه‌های نفت و نیرو به عنوان بزرگ‌ترین متولیان تولید انرژی در کشور و وزارت‌خانه‌هاي راه و شهرسازی، صنعت و معدن و تجارت و ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور به عنوان عمده مصرف کنندگان انرژی، در اقدامی مشترک تصمیم به برگزاری دوره‌ای و سالانه کنفرانسی با نام"کنفرانس ملی کاربرد مهندسی ارزش در مدیریت انرژی" نمودند که در 10 خرداد ماه سال 1391 و با هدف فرهنگ‌سازی، بیان کاربردها، جمع‌آوری اطلاعات و ارائه تجارب مهندسی ارزش در مدیریت انرژی در تهران برگزار گردید.

این کنفرانس در راستای اهداف خود، کارگاه‌های آموزشی را جهت استفاده حداکثری از پژوهشگران در مباحث علمی مشخص کرده و در این خصوص از حضور ده‌ها شخصیت علمی و اجرایی کشور در بخش‌های مختلف انرژی و مهندسی ارزش به عنوان اعضای کمیته علمی کنفرانس بهره‌ برد.
.:: آرشیو شده توسط همایش نگار ( نرم افزار مدیریت و داوری همایش )           .:: با همکاری CNF.IR ( سرویس آرشیو همایشها )   و   BAHAMAYESH.COM ( پایگاه اطلاع رسانی همایش های کشور )